فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال دهم شماره 6 (پیاپی 52، آذر و دی 1400)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دهم شماره 6 (پیاپی 52، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمانه نعیمی، سعیده الهامی، مکیه جوکاری* صفحات 1-11
    مقدمه

    ثبت گزارش پرستاری یکی از مهمترین مسئولیت های پرستاران می باشد، که  ارتقای مستمر آن، از اهمیت به سزایی برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر"برنامه هدایتی آموزش مداوم"بر ثبت گزارش های پرستاری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش  نیمه تجربی می باشد. تعداد 60 نفر از پرستاران بیمارستان آیت الله طالقانی شهر آبادان با روش هدفمند انتخاب و در زمستان 1397، وارد مطالعه شدند. سپس به روش تصادفی ساده با روش قرعه کشی بدون جای گذاری، در 2 گروه 30 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و "فهرست ارزیابی گزارش نویسی پرستاری" (Nursing Reporting Assessment Checklist)، بود. روایی محتوا به روش کیفی و ثبات به روش آزمون مجدد به فاصله 20 روز  اندازه گیری شد. "برنامه هدایتی آموزش مداوم" شامل 4 مرحله بود. جمع آوری داده ها در 3 مرحله پیش و پس آزمون و پس آزمون مجدد 3 ماه بعد انجام شد. داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها

    آزمون t زوجی، نشان دهنده بهبود میانگین نمره گزارش نویسی پرستاری، در هر 2 گروه مداخله و کنترل، بعد از اتمام پژوهش می باشد. اما در بررسی حیطه های گزارش نویسی، آزمون من ویتنی یو، که در پیش آزمون، تنها نشان دهنده اختلاف معنادار در حیطه ثبت موارد پاراکلینیکی بود (P=0/001)، در پس آزمون این اختلاف، در برخی حیطه ها بین 2 گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری نشان داد.

    نتیجه گیری

    نمره گزارش نویسی پرستاران در هر 2 گروه مداخله و کنترل، افزایش داشته است. به عبارتی، در گروه کنترل که هیچ گونه مداخله ای انجام دادند و گروه مداخله، که "برنامه هدایتی آموزش مداوم" نیز آموزش دیدند، کیفیت گزارش نویسی پرستاری یکسان بود. لذا پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری جهت یافتن روش های آموزشی کارآمدتر، انجام شود.

    کلیدواژگان: گزارش پرستاری، آموزش مداوم، پرستاری.
  • رویا مشاک، فرح نادری*، محبوبه چین آوه صفحات 12-27
    مقدمه

    ناباروری می تواند پیامدهای روانشناختی بسیاری به همراه داشته باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی " روان درمانی مثبت " برخودشفقتی، خودانتقادی، ادراک رنج و پریشانی روانشناختی درزنان نابارور شهر اهواز می باشد. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع تجربی با گروه مداخله و گروه کنترل همراه با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری 2 ماه بود. جامعه پژوهش زنان ناباروری که درسال 1399 برای درمان ناباروری به مراکز پزشکی ناباروری و مراکز بهداشتی درمانی اهواز مراجعه کرده بودند، بود. 40 تن براساس ملاک های ورود به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و براساس تصادفی ساده به روش قرعه کشی بطور مساوی در 2 گروه جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی، "مقیاس خودشفقتی" (Self- Compassion Scale)، "مقیاس خودانتقادی"Self-Criticism) Scale)، "مقیاس ادراک رنج " (Perception of Suffering Scale) و "مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر" (Kessler Distress Psychological Scale) جمع آوری شدند. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش محاسبه همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. گروه مداخله 8جلسه 90 دقیقه ای "روان درمانی مثبت" دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    بین 2 گروه مداخله و کنترل در متغیرهای خودشفقتی (48/142=F و 001/0=P)، خودانتقادی (99/300=F و  001/0 =P)، ادراک رنج جسمانی (79/137=F و001/0=P)، ادراک رنج روانشناختی (43/122=F و 001/0=P)، ادراک رنج وجودی (03/126 =F و 001/0=P) و پریشانی روانشناختی (55/165=F و 001/0=P) بعد از مداخله تفاوت معناداری وجود داشت. 

    نتیجه گیری

    "روان درمانی مثبت" جهت افزایش خودشفقتی و کاهش خودانتقادی، ادراک رنج و پریشانی روانشناختی در زنان نابارور موثر بود. پیشنهاد می شود که از این روش به عنوان درمان تکمیلی در کنار سایر روش های درمانی پزشکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت، خود شفقتی، خودانتقادی، ادراک رنج، پریشانی روانشناختی، زنان نابارور.
  • ذکریا احمدیان*، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 28-41
    مقدمه

    امروزه نظریه کوانتوم علاوه بر کاربری در علم فیزیک در رهبری و مدیریت در سازمان ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. لذا هدف این پژوهش تحلیل ساختاری روابط رهبری کوانتومی و نگهداشت نیروی انسانی با نقش میانجی اعتماد سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری نیز کلیه کارکنان درمانی- ستادی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی به تعداد 23000 تن بود که با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری این پژوهش 384 تن به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس رهبری کوانتومی" (Quantum Leadership Scale)، "پرسشنامه نگهداشت نیروی انسانی" (Manpower Maintenance Questionnaire) و "پرسشنامه اعتماد سازمانی" (Organizational Trust Questionnaire) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا و روایی صوری به روش کیفی و روایی همگرا، روایی واگرا بررسی و تایید شد. پایایی ابزارها به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و ضرایب پایایی ترکیبی اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس 24 و لیزرل 8 استفاده شد.

    یافته ها

    بین رهبری کوانتومی و نگهداشت نیروی انسانی در دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (ضریب مسیر 18/0). همبستگی بین رهبری کوانتومی و اعتماد سازمانی مثبت و معنادار است (ضریب مسیر 85/0). همبستگی بین اعتماد سازمانی و نگهداشت نیروی انسانی مثبت و معنا دار است (ضریب مسیر 81/0) و در نهایت بین رهبری کوانتومی و نگهداشت نیروی انسانی با میانجی گری اعتماد سازمانی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (ضریب مسیر 69/0)

    نتیجه گیری

    اعتماد سازمانی می تواند با عنوان نقش میانجی، میزان همبستگی رهبری کوانتومی و نگهداشت نیروی انسانی را افزایش دهد. پیشنهاد می شود اصول رهبری کوانتومی به مدیران و سرپرستان دانشگاه در تمام رده های مدیریتی، آموزش داده شود تا بدین طریق زمینه افزایش اعتماد سازمانی و به تبع آن نگهداشت نیروی انسانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: رهبری کوانتومی، نگهداشت نیروی انسانی، اعتماد سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی
  • راضیه اختیاری امیری*، مهرداد حاجی حسنی، سحر رئیسی صفحات 42-53
    مقدمه

    ازدواج یکی از اصلی ترین روابط برای بیشتر بزرگسالان است که تاثیرات متعددی بر سلامت جسم و روان دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سلامت جسمی و روانی در دانشجویان مجرد و متاهل دانشگاه شهرکرد با توجه به کنترل اثر ویژگی های شخصیتی در سال 98-1397 انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- مقایسه ای بود.  پژوهش با  400 تن از دانشجویان دانشگاه شهرکرد که با روش در دسترس از نوع سهمیه ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. ابزارهای گردآوری داد ه ها شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی، "فرم کوتاه 36 عبارتی بررسی سلامت "36-Item Short-Form Health Survey " و " سیاهه شخصیتی نیو "NEO Personality Inventory" بودند. روایی ابزارها به روش روایی صوری و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ اندازه گیری شد. جمع آوری داده ها در کلاس درس و یا در خوابگاه دانشجویان صورت گرفت.  تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

     بدون کنترل اثر ویژگی های شخصیتی، در بعد سلامت روانی تفاوت معناداری بین 2 گروه از دانشجویان مجرد و متاهل مشاهده شد (987/6=F، 009/0=P)، بدین معنا که میانگین سلامت روان در دانشجویان متاهل بیشتر از دانشجویان مجرد بود ولی در بعد سلامت جسمی تفاوت معناداری بین دانشجویان مجرد و متاهل یافت نگردید. زمانی که با روش تحلیل کوواریانس اثر نمره های مولفه های شخصیتی به عنوان متغیر همپراش کنترل شد، نتایج بیانگر این بود که همچنان میانگین نمره افراد متاهل در سلامت روان بیشتر از افراد مجرد است اما میانگین نمره سلامت جسمانی افراد مجرد نسبت به افراد متاهل  بیشتر است.

    نتیجه گیری

     با کنترل اثر ویژگی های شخصیتی بر سلامت جسمی و روانی، افراد متاهل از سلامت روانی بیشتری نسبت به افراد مجرد برخوردار بودند. به مشاوران و روانشناسان حیطه ازدواج پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی خود با تاکید بر فواید ازدواج خصوصا در حیطه سلامت روانی، نگاه مثبت تری در افراد نسبت به ازدواج ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: سلامت، ازدواج، متاهل، مجرد، جسمی، روانی
  • اکبر عطادخت*، شیرین احمدی صفحات 54-66
    مقدمه

    روابط خانوادگی نقش فوق العاده مهمی در زندگی افراد ایفا می کند و این روابط نمایانگر ماندگارترین نهاد اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی روابط ساختاری پرخاشگری سایبری بر اساس الگوهای ارتباطی خانواده با نقش میانجی اعتیاد به اینترنت انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-همبستگی انجام شد. کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-1397 دانشگاه محقق اردبیلی جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. تعداد 221 تن از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی،  "پرسشنامه پرخاشگری سایبری برای نوجوانان"  (Cyber-aggression Questionnaire for Adolescents)، "پرسشنامه الگوی ارتباطی خانواده" (Family Communication Pattern Questionnaire) و "پرسشنامه اعتیاد به اینترنت" (Young Internet Addiction Questionnaire) جمع آوری شد. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 25 و لیزرل نسخه 8/8 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که جهت گیری گفت وشنود همبستگی مستقیم با پرخاشگری سایبری دارد. همچنین جهت گیری گفت وشنود از مولفه های الگوی ارتباطی خانواده با میانجیگری اعتیاد به اینترنت همیستگی غیرمستقیم با پرخاشگری سایبری دارد. شاخص های برازش الگو نیز، جهت گیری گفت وشنود به پرخاشگری سایبری را با میانجیگری اعتیاد به اینترنت تایید کرد (06/0= RMSEA، 97/0=CFI،97/0=NNFI).

    نتیجه گیری

    اعتیاد به اینترنت یک متغیر میانجی در رابطه بین الگوی ارتباطی خانواده و پرخاشگری سایبری محسوب می شود .  پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه آگاه سازی دانشجویان درباره مضرات استفاده اعتیادی از اینترنت و چگونگی استفاده درست و علمی و بهره بردن آن ها از مزایای آن اقدام کرد.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی خانواده، پرخاشگری سایبری، اعتیاد به اینترنت
  • لیلا آسانی، مهرداد ثابت*، امین رفیعی پور صفحات 67-79
    مقدمه

    بیماران مبتلا به آسم ادراک ضعیفی از بیماری خود دارند که به نظر می رسد کیفیت تنفسی آن ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش بر اساس "الگوی اعتقاد بهداشتی" بر ادراک بیماری و کیفیت تنفسی بیماران مبتلا به آسم بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بیماران مبتلا به آسم مراجعه کننده به بیمارستان شهید فیاض بخش تهران در سال 1399 بودند. از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در 2 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه ادراک بیماری" (Illness Perception Questionnaire) و "پرسشنامه تنفسی سنت جورج" (St. George Respiratory Questionnaire) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 6 جلسه آموزش برای گروه مداخله، داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد. 

    یافته ها

    اثر گروه (69/16=F)، زمان (97/176=F) و اثر تعاملی زمان*گروه ها (43/129=F) برای متغیر ادراک بیماری در سطح 01/0 معنادار بود (001/0=P). اثر گروه (19/20=F) در سطح 05/0 (013/0=P) و زمان (14/163=F) و اثر تعاملی زمان*گروه ها (65/104=F) برای متغیر کیفیت تنفسی بیماران در سطح 01/0 معنادار بود (001/0=P).

    نتیجه گیری

    آموزش بر اساس"الگوی اعتقاد بهداشتی" بر بهبود ادراک بیماری و کیفیت تنفسی بیماران در بیماران مبتلا به آسم موثر بود. لذا به مسیولین و متخصصان سلامت پیشنهاد می شود که در کنار درمان های پزشکی، زمینه آموزش مداخلات رفتاری نظیر  استفاده از "الگوی اعتقاد بهداشتی" را برای بیماران مبتلا به آسم فراهم سازند.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، اعتقاد بهداشتی، آسم، کیفیت تنفسی بیماران
  • منیژه مردانی، رسول نظری*، سعید تابش صفحات 80-98
    مقدمه

    تحرک و فعالیت بدنی سبب توسعه شهر فعال و داشتن افراد سالم و اثربخش در جامعه می شود و لذا سلامت جامعه را ضمانت خواهند کرد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار در توسعه ورزش شهروندی جمهوری اسلامی ایران در راستای سلامت اجتماعی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات اسنادی و ثانویه است که با تبعیت از پارادایم تفسیری با رویکرد کیفی با شیوه فراترکیب به دنبال اکتشاف درون مایه های اصلی توسعه ورزش شهروندی می باشد. پژوهش های مورد نیاز مطالعه با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی با کلید واژه های ورزش شهروندی، ورزش همگانی، ورزش برای همه، در سال 1399 در بازه زمانی 10 سال اخیر جمع آوری گردیده است. تعداد 178 مقاله بدست آمد. پس از بررسی مطالعات و با توجه به معیارهای ورود پژوهش، تعداد 17 مقاله  مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای اسنادی و به کارگیری شیوه کدگذاری انجام شده است. 

    یافته ها

     با استخراج کدهای مطالعات، تحلیل و تجمیع آن ها با یکدیگر، تعداد 165 کد اولیه استخراج گردید. تحلیل محتوای کدهای تجمیع شده، 47 زیر طبقه و 17 طبقه و 5 درون مایه اصلی شامل عوامل انگیزه بخش، عوامل مدیریتی، عوامل تسهیل ساز، عوامل توسعه بخش و عوامل بسترساز را در بر داشته است.

    نتیجه گیری

     عوامل استخراجی اثرگذار توسعه ورزش شهروندی جمهوری اسلامی ایران در راستای سلامت اجتماعی شامل عوامل انگیزه بخش، عوامل مدیریتی، عوامل تسهیل ساز، عوامل توسعه بخش و عوامل بسترساز است. پیشنهاد می شود در مدیریت راهبردی و در برنامه های توسعه، از عوامل استخراجی به عنوان محوریت توسعه ورزش در کشور استفاده شود.

    کلیدواژگان: توسعه، سلامت اجتماعی، فراترکیب، ورزش شهروندی، ورزش همگانی
  • سمیه هاشم لو، افسانه صبحی* صفحات 99-110
    مقدمه

    سبک های دفاعی، سبک های اسنادی و تنظیم شناختی هیجان فرایندهای تنظیم کننده خودکاری هستند که بر چگونگی ادراک حوادث تهدید کننده، می تواند مفید واقع شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های دفاعی، سبک های اسنادی و تنظیم شناختی هیجان در زنان حافظ و غیرحافظ قرآن شهر زنجان انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع توصیفی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان حافظ قرآن سال-های 1398-1393جامعه القران کریم در شهر زنجان بود. نمونه پژوهش 112تن (حافظ و غیر حافظ قرآن) بوده که به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی،  "پرسشنامه سبک دفاعی" (Defense Style Questionnaire)، "پرسشنامه سبک اسناد" (Attributional Style Questionnaire) و "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان" (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) بود. روایی ابزارها بدلیل وجود محدودیت زمانی سنجیده نشده ولی پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی شد. جمع آوری داده ها در 2 گروه، به صورت مجازی انجام شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس 16 تحلیل شد. 

    یافته ها

    بررسی همتاسازی بین 2 گروه نشان داد که از نظر سن، وضعیت تاهل، تحصیلات و شغل تفاوت معناداری نداشتند. مولفه های تمرکز مجدد بر برنامه ریزی (002/0>P-Value)، ارزیابی مجدد مثبت  (001/0>P-Value) و دیدگاه پذیری (042/0>P-Value) در زنان حافظ بالاتر است.  همچنین، با وجود اختلاف نمره 45/0، میانگین نمره کل تنظیم شناختی هیجان بین زنان حافظ و غیرحافظ قرآن تفاوت معناداری نداشت. 

    نتیجه گیری

    زنان حافظ قرآن از نظر سبک های دفاعی، سبک های اسنادی و تنظیم شناختی هیجان در مقایسه با زنان غیرحافظ قرآن عملکرد بهتری داشتند. لذا، شرکت در کلاس های قرایت و حفظ قرآن جهت بهبود وضعیت سبک های دفاعی، سبک های اسنادی و تنظیم شناختی هیجان برای زنان غیرحافظ قرآن، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، سبک های اسنادی، تنظیم شناختی هیجان، حافظان قرآن
  • اعظم اقاجانی افجدی، سودابه بساک نژاد*، ذبیح الله عباسپور صفحات 111-126
    مقدمه

    بیماران دارای بی اشتهایی عصبی، مقاوم به درمان بوده و سطوح بالایی از انعطاف ناپذیری شناختی و نقص در مولفه دیداری فضایی حافظه فعال نشان می دهند. لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان ترمیم شناختی بر انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال در بیماران دارای بی اشتهایی عصبی بود.

    روش کار

    روش مطالعه حاضر، تجربی تک موردی با طرح خط پایه چندگانه ناهمزمان (non concurrent multiple baseline design) است. مطالعه  بر روی سه آزمودنی مبتلا به اختلال بی اشتهایی عصبی از بین افراد 30-16 سال مراجعه کننده به کلینیک ها و مطب های روانپزشکی و روانشناسی و مراکز مشاوره آموزش وپرورش شهر اصفهان که درفراخوان شرکت در پژوهش به صورت هدفمند انتخاب شدند، انجام گرفت. 3 آزمودنی پیش از مداخله، حین مداخله و پس از مداخله با استفاده از "آزمون نگرش به خوردن" (Eating Attitudes Test)، "نسخه رایانه ای آزمون دسته بندی کارت ویسکانسین" (Wisconsin Card Sorting Test: computer version) و "آزمون بلوک های کرسی" (Corsi Blocks Test)  ارزیابی شدند. روایی و پایایی آزمون ها در مطالعات گذشته بررسی و  تایید شده است.  "درمان ترمیم شناختی" شامل تکالیف رفتاری و 16 تکلیف شناختی با تمرکز بر انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال بود.  آزمودنی ها 10 جلسه 60 دقیقه ای "درمان ترمیم شناختی" را دریافت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد. 

    یافته ها

    اثر درمان ترمیم شناختی بر انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال در آزمودنی ها مورد بررسی این پژوهش موثر بوده است. 51 درصد بهبودی در انعطاف پذیری شناختی حاصل شد. برای بررسی تفاوت بالینی از شاخص اندازه اثر d کوهن استفاده شد. میزان این شاخص در انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال بالاتر از 8/0 و معنادار بود.

    نتیجه گیری

    درمان ترمیم شناختی بر روی متغیر انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال موثر بود. پیشنهاد می شود  از این روش درمانی برای افزایش انعطاف پذیری شناختی و مولفه دیداری فضایی حافظه فعال در مراکز مشاوره آموزش و پرورش استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان ترمیم شناختی، انعطاف پذیری شناختی، مولفه دیداری فضایی حافظه فعال، بی اشتهایی عصبی.
  • شهین خیاطان، اصغر آقایی*، محمدرضا عابدی، محسن گل پرور صفحات 127-140
    مقدمه

    دیابت از بیماری های مزمن می باشد که تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه «بسته درمانی تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» با «درمان شناختی رفتاری» بر افسردگی و هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش نیمه تجربی 3 گروهی با پیش آزمونها پس ازمون و پیگیری 2 ماهه اجرا شد. 47 زن مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی دیابت شهید اصغر شعبانی در شهر اصفهان در سال 1396 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس با انتساب تصادفی ساده و استفاده از روش قرعه کشی در 3 گروه درمان، «درمان تلفیقی، درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی رفتاری» و کنترل جایگزین شدند. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، «سیاهه افسردگی بک» (Beck Depression Inventory-II) و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) جمع آوری شد. هر 2 گروه جداگانه 10 جلسه 2 ساعت در هفته مداخله درمانی دریافت کردند. گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکرد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نمره افسردگی شرکت کنندگان گروه های مداخله در پس آزمون «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی رفتاری»، کاهش معنا داری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P). همچنین، تاثیر روش «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد»  به طور معنا داری بیشتر از «درمان شناختی رفتاری» بر افسردگی بود (05/0>P). اما در مورد هموگلوبین گلیکوزیله نتایج نشان داد که نمره شرکت کنندگان گروه های مداخله در پس آزمون «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی - رفتاری»، تفاوت معنا داری نسبت به گروه کنترل نداشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی رفتاری» افسردگی را در بیماران مبتلا به دیابت کاهش داد. بنابراین، بکارگیری از این  روش برای کاهش افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت پیشنهاد می گردد. </p).

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی رفتاری، دیابت، افسردگی، هموگلوبین گلیکوزیله
  • ناصر خدابنده لو، قربان فتحی اقدم*، وحیده باباخانی، فاطمه علیجانی صفحات 141-150
    مقدمه

    نشخوارگری پاسخ، پاسخ تکرار شونده می باشد که به نظر می آید از طریق روش های روان درمانی قابل کنترل باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی "فراشناخت درمانی" و "درمان هیجان مدار" بر پاسخ نشخواری دانش آموزان پسر متوسطه انجام شد. 

    روش کار

    روش پژوهشی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1ماه و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه منطقه افشار شهرستان خدابنده در سال تحصیلی99- 1398 بودند. نمونه پژوهش با روش تصادفی خوشه ای از بین 5 منطقه شهرستان خدابنده بصورت تصادفی منطقه افشار انتخاب شد. از بین مدارس پسرانه متوسطه دوره اول منطقه افشار شهرستان خدابنده، به صورت تصادفی ساده 3 مدرسه انتخاب و از هر مدرسه 60 تن به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس پیش آزمون توسط توزیع "مقیاس پاسخ نشخواری" (Ruminant Response Scale) اجرا شد. از بین افرادی که نمره مقیاس فوق بالاتر از 44 در دامنه  22 تا 88 قرار داشتند، 45 تن به صورت تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در 3 گروه 15 تن مداخله 1، مداخله 2 و کنترل بطور تصادفی جایگزین شد. ابزارهای  جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس پاسخ نشخواری" بود. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی شد. آزمودنی های گروه مداخله 1 در جلسات آموزش گروهی "فراشناخت درمانی" در 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه مداخله 2، در جلسات "درمان هیجان مدار" در 8 جلسه 90دقیقه ای در هفته یک بار شرکت کردند. برای افراد گروه کنترل هم بعد از پایان جلسات و اخذ آزمون پیگیری  جلسات آموزشی برگزار شد. در پایان جلسات، پس آزمون و 1 ماه بعد پیگیری برای هر 3 گروه اجرا شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    "فراشناخت درمانی" و "درمان هیجان مدار" توانست نمره پاسخ نشخواری دانش آموزان را نسبت به گروه کنترل کاهش دهد (001/0≤P). در این کاهش، هر 2 روش فوق از لحاظ آماری، یکسان بودند.

    نتیجه گیری

    "فراشناخت درمانی" و "درمان هیجان مدار" موجب کاهش پاسخ نشخواری دانش آموزان می شود. متخصصان آموزشی می توانند از این 2 روش جهت کاهش پاسخ نشخواری دانش آموزان استفاده نمایند و زمینه کاهش مشکلات روانشناختی را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، فراشناخت درمانی، درمان هیجان مدار، پاسخ نشخواری
  • مهدیه اژدری، محمدرضا حاجی قاسمی*، وحید زند صفحات 151-161
    مقدمه

    افزایش شیوع جراحی تانسیلکتومی (Tonsillectomy) و هزینه های بالای آن،  لزوم استفاده از روشی که بتواند با محاسبه بهای تمام شده دقیق تر خدمات، منجر به کاهش هزینه ها شود، بیش از پیش ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر محاسبه بهای تمام شده چرخه مراقبت از هر بیمار تحت جراحی تانسیلکتومی با استفاده از روش بهایابی بر مبنای فعالیت زمان گرا می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری را کلیه بیماران جراحی تانسیلکتومی مراجعه کننده به بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال 1396 تشکیل دادند که جمعیت کل آن ها 206 تن برآورد شد. برای جمع آوری  داده ها از اطلاعات جمعیت شناختی (شامل سن، جنسیت)، اطلاعات درمانی (شامل نوع بیمه، مدت اقامت بیمار، عوارض بیماری، تعداد ترخیص و تعداد فوت)، اطلاعات عملیاتی (شامل انواع خدمات کلینیکی و پاراکلینیکی و تعداد آن ها) از سیستم فناوری اطلاعاتی بیمارستان و نیز مصاحبه های نیمه ساختاریافته با کادر درمان و اطلاعات مالی از تراز مالی بیمارستان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل  نسخه 2017 استفاده گردید. 

    یافته ها

     بهای تمام شده چرخه مراقبت معادل 599/922/2 ریال بود که از این مبلغ 95/23 درصد به مرحله قبل از جراحی، 28/45 درصد به مرحله حین جراحی و 77/30 درصد به مرحله بعد از جراحی اختصاص یافت. عوامل بها شامل حقوق و دستمزد کارکنان (60/36 درصد)، لوازم مصرفی پزشکی (11/33 درصد)، دارو (96/25 درصد)، تجهیزات (13/3 درصد) و هزینه های غیرمستقیم (20/1 درصد) بود. زمان چرخه مراقبت هر بیمار 410 دقیقه و زمان انتظار بین فعالیت ها 60 دقیقه تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش بهایابی بر مبنای فعالیت زمان گرا منجر به محاسبه هر چه دقیق تر بهای تمام شده چرخه مراقبت از هر بیمار تحت جراحی تانسیلکتومی شد. پیشنهاد می شود سیاست گذاران و مدیران بیمارستان از این اطلاعات برای شناخت هر چه بیشتر اجزای بهای تمام شده چرخه مراقبت از بیماران تحت جراحی تانسیلکتومی به منظور کاهش هزینه ها و زمان درمان بیماران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بهای چرخه مراقبت، تانسیلکتومی، روش بهایابی بر مبنای فعالیت زمان گرا
|
  • Samaneh Naemi, Saeedeh Elhami, Makkiyeh Joukari* Pages 1-11
    Introduction

    Nursing report registration is one of the most important responsibilities of nurses, whose continuous improvement is very important. Therefore, the aim of present study was to determine the effect of "Continuing Education Guidance Program" on the quality of nursing reports.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental method. A total of 60 nurses of Ayatollah Taleghani Hospital in Abadan were purposefully selected and included in the study in the winter of 2018. Then, in a simple random method with lottery method without placement, they were divided into 2 groups of 30 intervention and control. Data collection instruments included demographic questionnaire and "Nursing Reporting Assessment Checklist". Content validity was measured by qualitative method and consistency was measured by test-retest method at 20-day intervals. The "Continuing Education Guidance Program" consisted of 4 stages. Data were collected in three stages: pre-test, post-test and post-test 3 months later. Data were analyzed in SPSS. 16.

    Results

    Paired t-test showed an improvement in the mean score of nursing reporting in both intervention and control groups after the study. However, in the study of reporting areas, Mann-Whitney U test, which in the pre-test, only showed a significant difference in the area of registration of para clinical cases (P= 0.001), in the post-test of this difference, in some areas between the two groups Intervention and control showed significant differences. 

    Conclusions

    Nurses' reporting scores increased in both intervention and control groups. In other words, the quality of nursing reporting was the same in both the control group that did not perform any intervention and the intervention group, which also received a "Continuing Education Guidance Program". Therefore, it is suggested that more studies be done to find more efficient educational methods.

    Keywords: Nursing Records, Continuing Education, Nursing
  • Roya Mashak, Farah Naderi*, Mahbobeh Chinaveh Pages 12-27
    Introduction

    Infertility can have many psychological consequences. The aim of this study was to determine the effectiveness of “Positive Psychotherapy” on self-compassion, self-criticism, perception of suffering and psychological distress in infertile women in Ahvaz. 

    Methods

    The method of the present study was experimental with intervention group and control group with pre-test-post-test and 2-month follow-up. The study population was infertile women who had referred to infertility medical centers and clinics in Ahvaz in 2020 for infertility treatment. 40 people were selected based on the inclusion criteria of purposive sampling method and based on simple random sampling method, they were equally divided into two groups. Data were collected using demographic questionnaires, “Self-Compassion Scale”, “Self-Criticism Scale”, “Perception of Suffering Scale”, and “Kessler Psychological Distress Scale”. Content validity was performed by qualitative method and reliability was calculated by internal correlation by calculating Cronbach's alpha coefficient. The intervention group received 8 sessions of 90-minute “Positive Treatment” and the control group did not receive any intervention Data were analyzed in SPSS. 24. 

    Results

    There were significant differences between the intervention and control groups in the variables of self- self-compassion (F=147.01, P=0.001), self-critical (F=304.71, P=0.001), perception of physical suffering (F=142.94, P=0.001), Perception of psychological suffering (F=117.51, P=0.001), Perception of existential suffering (F=119.45, P=0.001) and psychological distress (F=527.78, P=0.001) after the intervention sessions. 

    Conclusions

    “Positive Psychotherapy” was effective in increasing self-esteem and decreasing self-criticism, perception of suffering and psychological distress in infertile women. It is recommended that this method be used as a complementary treatment along with other medical treatments.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Self-Compassion, Self Criticism, Perception of Suffering, Psychological Dstressing, Infertile Women
  • Zakariya Ahmadiyan*, Hasan Galavandi, Mohamad Hasani Pages 28-41
    Introduction

    Today, in addition to being used in physics, Quantum Theory is also used in leadership and management in organizations. Therefore, the purpose of this study was to determine the structural analysis of quantum leadership and manpower maintenance with a mediating role of organizational trust in health system.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population was all medical staff of West Azerbaijan University of Medical Sciences to 23,000 people. Using Cochran's formula, the statistical sample of this study was 384 people were selected by convenience sampling method. Data collection instruments were demographic questionnaire, "Quantum Leadership Scale", "Manpower Maintenance Questionnaire" and "Organizational Trust Questionnaire". The validity of the instruments was assessed and confirmed using content validity and face validity by qualitative method and convergent validity, divergent validity. The reliability of the instruments was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and combined reliability coefficients. Structural equation model and SPSS. 24 and LISREL 8 software were used to analyze the data

    Results

    There is a positive and significant correlation between quantum leadership and manpower retention in West Azerbaijan University of Medical Sciences (path coefficient 0.18). The correlation between quantum leadership and organizational trust is positive and significant (path coefficient 0.85). The correlation between organizational trust and manpower maintenance is positive and significant (path coefficient 0.81) and finally there is a positive and significant correlation between quantum leadership and manpower maintenance mediated by organizational trust (path coefficient 0.69). 

    Conclusions

    Organizational trust can increase the degree of solidarity of quantum leadership and manpower maintenance as a mediating role. It is suggested that the principles of quantum leadership be taught to university administrators and supervisors at all levels of management, in order to increase organizational trust and, consequently, manpower maintenance.

    Keywords: Quantum Leadership, Manpower Maintenance, Organizational Trust, Urmia University of Medical Sciences
  • Raziyeh Ekhtiari Amiri*, Mehrdad Hajihasani, Sahar Raeisi Pages 42-53
    Introduction

    Marriage is one of the main relationships for most adults, which has many effects on physical and mental health. The aim of this study was to compare the physical and mental health of single and married students of Shahrekord University with respect to controlling the effect of personality traits in 2019-2020.

    Methods

    The present study was descriptive-comparative. The study was conducted with 400 students of Shahrekord University who were selected by convenience methods as Quota sampling. Data collection instruments included: demographic questionnaire, "36-Item Short-Form Health Survey" and "NEO Personality Inventory". The validity of the instruments was measured by face validity and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data were collected in the classroom or in the dormitory. Data analysis was performed using SPSS. 22.

    Results

    Without controlling the effect of personality traits, a significant difference was observed in the mental health dimension between the two groups of single and married students (F=6.987, P=0.009), meaning that the average mental health of married students was higher than single students. But in terms of physical health, no significant difference was found between single and married students. When the effect of personality component scores as a covariate variable was controlled by analysis of covariance, the results showed that the average score of married people in mental health is still higher than single people, but the average physical health score of single people is higher than married people.

    Conclusions

    By controlling the effect of personality traits on physical and mental health, married people had more mental health than single people. Marriage counselors and psychologists, as well as Broadcasting, are encouraged to create a more positive view of marriage in their educational programs by emphasizing the benefits of marriage, especially in the field of mental health.

    Keywords: Health, Marriage, Married, Single, Physical, Mental
  • Akbar Atadokht*, Shirin Ahmadi Pages 54-66
    Introduction

    Family relationships play an incredibly important role in the lives of individuals and these relationships represent the most enduring social institution This study aimed the model of structural relations of cyber-aggression based on family communication pattern with the mediating  role of addiction to Internet.

    Methods

    This study was descriptive-correlational and the statistical community composed of all students that studying at the University of Mohaghegh Ardabili in 2018-2019.  A total of 221 subjects were selected by cluster random sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, the "Cyber-aggression Questionnaire for Adolescents", "Family Communication Pattern Questionnaire" and "Young Internet Addiction Questionnaire". Content validity was measured by qualitative method and reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed with SPSS. 25 and LISREL. 8.8.

    Results

    The results of path analysis showed that conversational orientation is directly correlated with cyber aggression. Conversational orientation of the components of family communication patterns mediated by Internet addiction is also indirectly correlated with cyber aggression. The model fitness indexes also confirmed the conversational orientation towards cyber-aggression mediated by Internet addiction (RMSEA= 0/06, CFI= 0/97, NNFI= 0/97).

    Conclusion

    Internet addiction is a mediating variable in the relationship between family communication patterns and cyber aggression. It is suggested that by holding workshops to inform students about the harms of addictive use of the Internet and how to use it properly and scientifically and take advantage of its benefits.

    Keywords: Cyber-aggression, Family Communication Pattern, Addiction to Internet
  • Leila Asani, Mehrdad Sabet*, Amin Rafiepoor Pages 67-79
    Introduction

    Patients with asthma have a weak perception of their illness which seems to affect the respiratory quality in patients. This study aimed to determine the effectiveness of education based on the "Health Belief Model" on the illness perception and respiratory quality in patients with asthma.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up design with the control group. The statistical population of this study included patients with asthma referred to Shahid Fayaz -Bakhsh Hospital in Tehran in 2020. Among them, 30 were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two groups of intervention and control. The research instruments included a demographic questionnaire, the “Illness Perception Questionnaire”, and the “St. George Respiratory Questionnaire”. The content validity of the instruments was measured by qualitative method and the reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. After performing 6 training sessions for the intervention group, the data were analyzed in SPSS. 24.

    Results

    The effect of group (F=16.69), time (F=176.97) and interactive effect of time * groups (F=129.43) were significant for the illness perception variable at the level of 0.01 (P=0.001). The effect of group (F=20.19) at the level of 0.05 (P= 0.013) and time (F=163.14) and the interactive effect of time * groups (F= 104.65) for the variable of respiratory quality in patients was significant at the level of 0.01 (P = 0.001). 

    Conclusions

    Education based on the "Health Belief Model" was effective in improving the illness perception and the respiratory quality in patients in patients with asthma. Therefore, health officials and specialists are recommended to provide behavioral interventions such as “Health Belief Model” for patients with asthma along with medical treatments.

    Keywords: Asthma, Health Belief, Illness Perception, Respiratory Quality in Patients
  • Manizheh Mardani, Rasool Nazari*, Saeid Tabesh Pages 80-98
    Introduction

    Mobility and physical activity will lead to the development of an active city and having healthy and effective people in the community, and therefore they will guarantee the health of the community. The aim of this study was to identify the effective factors in the development of citizenship sports in the Islamic Republic of Iran in the direction of social health.

    Methods

    This research is a documentary and secondary study that follows the interpretive paradigm with a qualitative approach and meta composition method to explore the main themes of the development of citizenship sports. The researches required for the study have been collected by searching in databases with the keywords of citizenship sports, public sports, sports for all, in 2020 in the last 10 years. 178 articles were included in the review category. After reviewing the studies and according to the inclusion criteria of the research, 17 articles were analyzed. Data analysis was performed by document content analysis method and coding method.

    Results

    By extracting the study codes, analyzing and aggregating them together, 165 primary codes were extracted. The content analysis of the aggregated codes included 47 subcategories, 17 categories and 5 main themes including motivational factors, managerial factors, facilitating factors, developmental factors and bedding factors.

    Conclusions

    Effective extraction factors for the development of citizenship sports in the Islamic Republic of Iran in the direction of social health include motivational factors, managerial factors, facilitating factors, developmental factors and bedding factors. It is suggested that in strategic management and development programs, extractive factors be used as the focus of sports development in the country.

    Keywords: Development, Social Health, Meta-Composition, Citizenship Sports, Public Sports
  • Somaye Hashemlou, Afsaneh Sobhi* Pages 99-110
    Introduction

    Defensive styles, attributional styles, and cognitive emotion regulation are automated regulatory processes that can be helpful in how threatening events are perceived. The aim of this study was to compare defense styles, attributional styles and cognitive emotion regulation in women memorizing and non-memorizing the Quran in Zanjan.

    Methods

    The method of this research was descriptive-comparative. The statistical population of the study was all women memorizing the Quran in the years 1393-1397 of the Holy Quran Society in Zanjan. The sample of the study was 112 people (memorizer and non-memorizer of Quran) who were selected by convenience sampling method and entered the study. Data collection tools included demographic questionnaire, "Defense Style Questionnaire", "Attributional Style Questionnaire" and "Cognitive Emotion Regulation Questionnaire". The validity of the instruments was not measured due to time constraints, but the reliability was assessed by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data collection in two groups was done virtually. Data were analyzed in SPSS. 16. 

    Results

    Matching study between the two groups showed that there was no significant difference in terms of age, marital status, education and occupation. The components of refocusing on planning (P-Value <0.002), positive reappraisal (P-Value <0.001) and putting into perspective (P-Value <0.042) are higher in Hafez women. Also, despite the difference of 0.45, the mean total score of cognitive emotion regulation between women memorizing and non-memorizing the Qur'an was not significantly different.

    Conclusions

    Women memorizing the Qur'an performed better than women who did not memorize the Qur'an in terms of defensive styles, documentary styles, and cognitive emotion regulation; Therefore, it is recommended to participate in Quran recitation and memorization classes to improve the status of defense styles, documentary styles and cognitive emotion regulation for non-Quran memorizing women.

    Keywords: Defense Styles, Attributional Styles, Cognitive Emotion Regulation, Quran Memorizers
  • Azam Aghajani Afjedi, Soodabeh Bassak Nejad*, Zabihollah Abbaspour Pages 111-126
    Introduction

    Patients with anorexia nervosa show high levels of cognitive inflexibility and deficits in the spatial visual component of working memory. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of “Cognitive Remediation Therapy” (CRT) on cognitive flexibility and spatial visual component of working memory in patients with anorexia nervosa.

    Methods

    The method of the present study is a single case experiment with non-concurrent multiple baseline design. The study was performed on three subjects with anorexia nervosa from 16-30 years old who referred to psychiatric and psychological clinics and clinics and educational counseling centers in Isfahan who were purposefully selected in the study. Three participants before the intervention, during the intervention and after the intervention using the "The Eating Attitudes Test ", " Wisconsin Card Sort Task: computer version "and “Corsi Block Test” were evaluated. The validity and reliability of the tests have been reviewed and confirmed in previous studies. “Cognitive Remediation Therapy” included behavioral tasks and 16 cognitive tasks focusing on cognitive flexibility and the spatial visual component of working memory. Participants received 10 sessions of 60 minutes of “Cognitive Remediation Therapy”. Data were analyzed using SPSS. 21.

    Results

    The effect of “Cognitive Remediation Therapy” on cognitive flexibility and spatial visual component of working memory in the patients studied in this study was effective. 51% improved in cognitive flexibility. To determine the differences clinically, Cohen effect size d index was used. The rate of this index in the cognitive flexibility and spatial visual component of working memory was higher than 0.8 and significant.

    Conclusions

    “Cognitive Remediation Therapy” was effective on cognitive flexibility and spatial visual component of working memory. It is recommended to use this therapy to improve cognitive flexibility and spatial visual component of working memory in education counseling centers.

    Keywords: Cognitive Remediation Therapy, Cognitive flexibility, Spatial Visual Component of Working Memory, Anorexia Nervosa
  • Shahin Khayatan, Asghar Aghaei*, Mohammadreza Abedi, Mohsen Golparvar Pages 127-140
    Introduction

    Diabetes is a chronic disease that affects all aspects of a person›s life. The aim of this study was to compare «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy» with «Cognitive Behavioral Therapy» on depression and glycosylated hemoglobin in women with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study was performed in a quasi-experimental 3-group method with pre-test post-test and 2-month follow-up. 47 women with type 2 diabetes referred to Shahid Asghar Shabani Diabetes Clinic in Isfahan in 2017 were selected by purposive sampling. Then, by simple random assignment and using the lottery method in 3 treatment groups, «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy» with «Cognitive Behavioral Therapy» and control were replaced. Data were collected using a demographic questionnaire, “Beck Depression Inventory” and Glycosylated Hemoglobin test (HbA1C). Both groups received 10 sessions of 2 hours per week of treatment intervention. The control group did not receive any treatment intervention. Data were analyzed in SPSS. 24.

    Results

    The scores of the participants in the post-test intervention groups «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy» « and «Cognitive Behavioral Therapy» had a significant decrease compared to the control group in depression (P<0.05). «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy» was significantly higher than «Cognitive Behavioral Therapy» on depression (P<0.05), but in the case of Glycosylated Hemoglobin, the results showed that the scores of participants in the intervention groups there were no significant differences in the post-test of «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy” and «Cognitive Behavioral Therapy” (P> 0.05).

    Conclusions

    «Combined Therapy Package Focused on Compassion and Acceptance and Commitment Therapy» and «Cognitive Behavioral Therapy» reduced depression in patients with diabetes. Therefore, the use of this method to reduce depression in diabetic patients is suggested.

    Keywords: Compassion Focused Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Diabetes, Depression, Glycosylated Hemoglobin
  • Naser Khodabandehlu, Ghorban Fathiagdam*, Vahideh Babakhani, Fatemeh Alijani Pages 141-150
    Introduction

    Ruminant response is a repetitive response that appears to be controllable through psychotherapy. The aim of this study was to compare the effectiveness of "Metacognitive Therapy" and "Emotion-Focused Therapy" on ruminant response of high school male students in the academic year 2019-2020. 

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design for 1 month and the control group. The statistical population included all high school students in Afshar region of Khodabandeh city in the academic year 2019-2020. The sample of the study was randomly selected from 5 districts of Khodabandeh city by cluster random method. From the high school boys of the first period of Afshar region of Khodabandeh city, 3 schools were randomly selected and 60 people from each school were selected by simple random sampling. The pretest was then performed by distributing the "Ruminant Response Scale". Among the individuals whose scores above 44 were in the range of 22 to 88, 45 people were randomly replaced by a simple random lottery in 3 groups of 15 people in intervention 1, intervention 2 and control. Data collection instruments included demographic questionnaire and "Ruminative Response Scale. Content validity was assessed by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The subjects of intervention group 1 participated in the group training sessions of "Metacognitive Therapy" in 8 sessions of 90 minutes and the group of intervention 2 participated in the sessions of “Emotion-Focused Therapy” in 8 sessions of 90 minutes once a week. For the control group, training sessions were held after the end of the sessions and taking the test. At the end of the sessions, post-test and one-month follow-up were performed for all 3 groups. Data were analyzed in SPSS. 24.

    Results

    "Metacognitive Therapy" and "Emotion-Focused Therapy" were able to reduce the students' ruminant response to the control group (P ≤ 0.001). In this reduction, both of the above methods were statistically the same.  

    Conclusions

    "Metacognitive Therapy" and “Emotion-Focused Therapy" reduce students' ruminant response. Educational professionals can use these two methods to reduce students' rumination response and provide a basis for reducing psychological problems.

    Keywords: Students, Metacognitive Therapy, Emotion-Focused Therapy, Rumination Response
  • Mahdieh Azhdari, Mohammadreza Hajighasemi*, Vahid Zand Pages 151-161
    Introduction

    With the increasing prevalence of tonsillectomy surgery and its high costs, the need to use a method that can reduce costs by calculating the cost of services more accurately is felt more than ever. The aim of the present study was to calculate the cost of the care cycle for each patient undergoing tonsillectomy using Time- Driven Activity-Based Costing Method. 

    Methods

    The present study is descriptive. The statistical population consisted of all patients with tonsillectomy who referred to Shahid Sadoughi Hospital in Yazd in 2017, whose total population was estimated at 206 people. To collect data from demographic information (including age, gender), medical information (including type of insurance, length of stay, disease complications, number of discharges and number of deaths), operational information (including types of clinical and Para clinical services, and The number of patients), the hospital information technology system and the semi-structured interviews with the medical staff and financial information from the hospital financial balance were used. Excel. version 2017 was used for data analysis. 

    Results

    The cost of the care cycle for each patient undergoing tonsillectomy was equal to 2,922,559 Rials, of which 23.95% was allocated to the preoperative stage, 45.28% to the intraoperative stage and 30.77% to the postoperative stage. Price factors in the care cycle include staff salaries (36.60%), medical supplies (33.11%), medicine (25.96%), equipment (3.13%) and indirect costs (1.20%). The care cycle time of each patient was estimated to be 410 minutes and the waiting time between activities to be 60 minutes. 

    Conclusions

    The use of Time- Driven Activity-Based Costing Method led to the most accurate calculation of the cost of the care cycle of each patient undergoing tonsillectomy. It is suggested that policymakers and hospital managers use this information to better understand the cost components of the tonsillectomy care cycle in order to reduce the cost and time of patient treatment.

    Keywords: Cost of Care, Tonsillectomy, Time- Driven Activity-Based Costing Method